Tradycje Bozego Narodzenia- wreczanie prezentów

Tradycje Bozego Narodzenia- wreczanie prezentów

 

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas podczas którego obchodzimy różne tradycje znane od dawien dawna. Pierwsze z nich pojawiają się już z rozpoczęciem adwentu kiedy to przygotowuje się kalendarza adwentowy, zaczyna się pieczenie pierniczków, które będą leżakowały a następnie zostaną upieczone i zjedzone ze smakiem.

Jakie jeszcze są najpopularniejsze tradycje świąteczne?

Wyczekiwanie pierwszej gwiazdki– Wieczerzę wigilijną zaczyna się gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda. Jest to zwyczaj wprowadzony na pamiątkę gwiazdy betlejemskiej, która ukazała się Trzem Królom, którzy zmierzali do dzieciątka Jezus.

Obchodzenie Wigilii– jest to chyba najbardziej uroczysty wieczór w ciągu całego roku. Geneza tego wieczoru sięga aż do pierwszych wieków chrześcijaństwa. Samo słowo „wigilia” pochodzi z języka łacińskiego i oznacza nic innego jak „czuwanie”. Taki właśnie kiedyś obchodzono zwyczaj, że przed dużymi uroczystościami kościelnymi wierni pościli i całą noc oczekiwali na daną uroczystość. W Polsce Wigilia jest obchodzona od mniej więcej XVIII wieku.

Kulminacyjnym punktem Wigilii jest wieczerza, która tradycyjni składa się z 12 potraw. Jest to bardzo rodzinne święto. Dawniej po generalnym sprzątaniu domu w głównej sali chaty ustawiono snopy zboża po jednym w każdym rogu: pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa aby nowo narodzona Dziecina Boża nie poskąpiła pokarmu dla człowieka oraz dla bydła. Stół nakrywało się koniecznie białym obrusem a pod nim wkładało się sianko, na przypomnienie stajenki w której narodził się Chrystus. W Wigilię obowiązuje post i takie właśnie potrawy jadano.

Wolne miejsce przy Wigilijnym stole– jest to znany w całym kraju zwyczaj. Wolne miejsce zostawia się dla niespodziewanego gościa, strudzonego wędrowca, któremu nie można odmówić posiłku.

Łamanie się opłatkiem -Jest to niezwykle ważny moment podczas wieczerzy wigilijnej. Opłatkiem łamiemy się po przeczytaniu fragmentu Ewangelii. Przy tej czynności składamy sobie życzenia świąteczne. Zwyczaj ten uczy, że należy się dzielić ze wszystkimi tym co się ma, być miłym i uczynnym.
Dwanaście potraw– potraw na wigilijnym stole z reguły jest dwanaście, na część dwunastu Apostołów. Potrawy na stole powinny być przygotowane ze wszystkich płodów rolnych zebranych w czasie całego roku, tak aby nie zabrakło ich w przyszłym roku. Tradycyjnymi potrawami są barszczyk czerwony z uszkami, zupa grzybowa, groch z kapustą, karp smażony oraz w galarecie, kutia, łamańce z makiem, śledzie na różne sposoby, kompot z suszonych owoców., makowiec.

Śpiewanie kolęd- następuje po wieczerzy. Kolędy są znane w całym kraju. Najpopularniejsze to Cicha noc, Przybieżeli do Betlejem Pasterze.

W wielu regionach kraju po wieczerzy zanoszono resztki potraw zwierzętom. Dla nich również przeznaczony był opłatek w kolorze różowym. Wierzono w noc Wigilijną zwierzęta mówią ludzkim głosem.

Jak widzimy tych tradycji świątecznych jest wiele. Miło jest chociaż raz w roku przestrzegać ich wszystkich. Przekazujemy je w ten sposób młodszemu pokoleniu, aby i oni o nich pamiętali i ich przestrzegali.